Skip to content
Hälsofördelarna med luftrening fastlagda i ny kinesisk studie

Press release -

Hälsofördelarna med luftrening fastlagda i ny kinesisk studie

Stockholm, Sverige, 11 December 2015 – I den första studien av sitt slag fastställs klara fördelar för hjärta och lungor av effektiv inomhusluftrening. Studien är gjord av ett framstående kinesiskt medicinskt universitet i smogdrabbade Shanghai.

“Resultaten från ett medicinskt forskningsteam på det prestigefulla School of Public Health vid Shanghais universitet Fudan kom vid ett bra tillfälle, då luftföroreningarna når toppnivåer i Kina, Indien och flera andra ställen”, säger Bengt Rittri, grundare och vd för Blueair, som är världsledande på lösningar för luftrening inomhus. Han menar att studien bekräftar Blueairs ansträngningar för att hjälpa människor att hålla sig friska och i toppform hemma och på jobbet, oavsett de luftföroreningar som finns utom- och inomhus.

Enligt forskare vid Fudan-universitetet visar studien, som nyligen publicerades i Journal of the American College of Cardiology, ‘klara fördelar för hjärta och lungor av luftrening inomhus bland unga, friska vuxna i en kinesisk stad med svår partikulär luftförorening’. Författarna till studien lägger till att man kan vänta sig ännu högre fördelar av luftrening för hjärta och lungor bland speciellt känsliga personer, som unga och gamla.

Studien avvisar också föreställningen om att man kan dra sig tillbaka inomhus för att slippa konsekvenser av luftföroreningar utomhus. Forskarna fann att stängda dörrar och fönster knappast minskade de farliga nivåerna av PM2.5, medan användningen av en luftrenare ”effektivt reducerade” mängden små partiklar i inomhusluften, vilket medför en förbättrad hjärt- och lungfunktion.

Bengt Rittri noterar att tidigare i år fick en Blueair 503 luftrenare toppbetyg för ”extrem effektivitet” när det gäller att rena inomhusluft från potentiellt hälsofarliga föroreningar. Detta i ett oberoende test med den bästa utrustningen, utfört av en ledande amerikansk luftföroreningspartikelfysiker och före detta NOAA forskare för Fast Company Magazine.

“Som vanliga medborgare kan vi inte göra så mycket för att tackla de stora problem med klimatförändringar och föroreningar som finns. Men som forskare vid Fundanuniversitetet visar kan vi ta steg för att skydda och förbättra vår hälsa och vårt välbefinnande genom att skapa trygga inomhusmiljöer med en luftrenare”, säger Bengt Rittri.

BAKGRUND

  • -Studien vid Fudan University består av en slumpmässig, dubbel blindstudie bland friska collegestudenter som delades in i två grupper och växlade mellan att använda riktiga respektive ”dummy”-luftrenare under 48 timmar.
  • -I USA har ”National Resources Defense Council” citerat en aktuell studie som visar att ungefär 64 000 personer i USA dör för tidigt från hjärt- och lungsjukdomar varje år, som en följd av luftföroreningar.
  • -En studie från WHO uppskattar att kostnaderna för föroreningar i Europa kostade 1,6 triljoner dollar 2010, som ett resultat av de 600 000 döds- och sjukdomsfall de orsakade.
  • -En vetenskaplig studie av Berkeley Earth, en forskningsorganisation baserad i Berkeley, Kalifornien, hävdar att luftföroreningar utomhus bidrar till 4 400 dödsfall dagligen i Kina. Det innebär 1,6 miljoner människor årligen.

För mer information, vänligen kontakta:

Dave Noble
PR and media communication

E. david.noble@blueair.se
P. +44 7785 302 694

Subjects

Tags


Sold in some 64 countries around the world, Blueair delivers home and office users more clean indoor air for enhanced user health and wellbeing faster than any competing air purifier thanks to its commitment to quality, energy efficiency and environmental care. A Blueair air purifier works efficiently, silently to remove 99.97% of allergens, asthma triggers, viruses, bacteria and other airborne pollutants.

Press contacts

Sara Alsén

Sara Alsén

Press contact Chief Purpose Officer Communications & Sustainable Business +46(0)761107057